HÍREK
RÓLUNK
KANOK
SZUKÁK
UTÓDOK
ELADÓ KÖLYKÖK
GALÉRIA
LINKEK
ELÉRHETŐSÉG
VENDÉGKÖNYV

ENGLISH

 

 

 

 

 

Szeretettel köszöntöm a Tibet Skar Ma tibeti terrier kennel honlapján!

 

A tibeti terrierre véletlenül találtam rá. 30 évig voltak welsh terrierjeink, ezenkívül számunkra csak az airedale terrier létezett mint kutyafajta. A gyerekek idővel kirepültek, magukkal vitték a kutyáikat is. Nyugdíjba vonulásom környékén, 60 évesen, jó néhány plusz kilóval megáldva úgy éreztem, itt az ideje újra  egy hűséges, négylábú társ után nézni.

Egy nap szembejött velem egy szőke, méltóságteljes kutya, akinek vidáman libegett hátára kunkorított farka. A szeme nem látszott, csak a hosszú haj és a rengeteg szőr. Először keveréknek hittem, mert ilyen szép kutya csak sokféléből jöhet össze. Rákérdeztem a gazdánál a fajtájára, a válasz: tibeti terrier. Döbbenten néztem! Ez a nyugodt egy év körüli hölgyemény terrier lenne?? Perceken belül megoldódott a rejtély, ez a fajta nem igazi terrier, nevét egyes elméletek szerint a terre szó után kapta, ami földet, területet jelent. Az is kiderült, a méltóságteljes higgadtság fajtajelleg. A tibeti terrier visszavonhatatlanul elvarázsolt. Hetekig motoszkált bennem a dolog, utánanéztem a szakirodalomban is, ahonnan megtudhattam, hogy fajta a távoli Tibetből származik, az ázsiai Himalája-hegység a hazája, a térség magas, kietlen tájain és mostoha időjárási körülményei között fejlődött igazi túlélővé. Kolostorokban tartották, a nomád népek állataik terelésére, őrzésére használták. Az 1920-as évekig nem ismerték Európában, egy angol doktornő révén került először Angliába, és indult el világhódító útjára. Bár a fajta mind külső, mind addig megismert belső tulajdonságai magával ragadtak, ezzel egyidejűleg még skót terrieren is gondolkoztam. A kérdést végül a lányom oldotta meg. A Balatonnál nyaraltunk, amikor telefonhívást kaptam tőle. Azt mondta, most döntsek, éppen gazdikat keresnek egy alomnyi tibeti terriernek, ugye, akarok egy kölyköt?! Akartam. 3 nap múlva értünk jöttek a lányomék, egy kosárban velük volt Vica. Az ölembe vettem.  Maga  volt a gyönyörűség, kaptam egy mély tibeti terrieres pillantást  és egy hatalmas puszit. Tudta, hogy az enyém, én pedig  az övé. Képesnek éreztem magam egy tibeti leányzó felnevelésére, boldog életének biztosítására, s nem utolsó sorban szépséges hosszú szőrének ápolására. Soha nem hasonlítottam a welsh terrierekhez, de a szívemben megmaradt a szeretet a másik fajta iránt.

Vicát 2004 nyarán férjhez adtam, ebből a nászból született Avril. Sokáig kerestem a megfelelő gazdit ennek a kisbetyárnak, de valamiért senkinek nem voltam képes odaadni... Beleszerettem. Soha nem akartam sötét színű tibetit, mégis ez a gyönyörű tricolor kispasi ejtett rabul, bár testvérei sem maradnak el mögötte semmivel, mind csodálatosak. Avril okos, dinamikus, stabil idegrendszerű kutya. Nemességét őseitől örökölte, akik között neves európai kennelek champion kutyái is megtalálhatók. Igazi show-kutya, elegáns megjelenésével, mozgásával a ringben felhívja magára a figyelmet. Bébi kora óta nemzetközi bírói gárda minősítései reprezentálják sikereit.

Honlapomon megismerkedhet kutyáimmal és a Tibet Skar Ma utódokkal, kérem, nézzen körül nálunk! Kellemes böngészést kívánok!

Szendrey Sándorné

 

Tibet Skar Ma tibeti terrier kennel :: Minden jog fenntartva! :: babyboo design